Internaat

Veel van de kinderen op onze school wonen niet in Asuadei zelf. Ze komen uit verschillende omliggende dorpen. Sommigen wonen zelf best ver van de school af. Dit heeft twee grote gevolgen.

Ten eerste kost het onze kinderen veel tijd om op school te geraken en ’s avonds weer naar huis te gaan. De bus deed zo dagelijks drie verschillende rondes om iedereen op school te krijgen. Dit betekende natuurlijk dat sommige kinderen zeer vroeg in de ochtend moesten vertrekken en op school moesten wachten tot de lessen begonnen. Ondertussen kon de schoolbus dan de andere kinderen ophalen. Ook ’s avonds duurde het verschillende uren om iedereen weer thuis te krijgen. 

Ten tweede komt een schoolbus ook met een prijskaartje. We moeten niet enkel benzine kopen maar willen de bus ook goed onderhouden. De prijs van benzine is de laatste jaren flink gestegen waardoor de kost van de drie ritten ’s ochtends en ’s avonds steeds hoger werd. De Ghanese wegen zijn natuurlijk ook niet zo goed en onze schoolbus was op dat moment al lang niet meer nieuw. Dit zorgde er vooral voor dat de plaatselijke garagisten goed aan ons verdienden.

Om deze kosten te kunnen drukken en te vermijden dat onze kinderen dagelijks zo veel tijd verliezen met wachten leek het ons een goed idee om een internaat op te richten op het schooldomein. Zo zouden de kinderen die ver weg wonen van de school hier kunnen verblijven en zouden de vervoerskosten meteen dalen. De bus moet dan nog maar twee ritten over de hoofdbaan doen. 

Begin 2015 werd er al hard gewerkt aan de bouw van onze slaapzalen. Het plan was om twee slaapzalen neer te zetten, één voor meisjes en één voor jongens, met daarnaast ook een kleine aanpalende woning voor een toezichthouder. Zo zijn er ’s nachts altijd volwassenen in de buurt van de kinderen. Ook degelijke sanitaire voorzieningen waren voor ons een prioriteit als er kinderen op de school zouden wonen.

Tegen het einde van dat jaar was het gebouw zelf voltooid, op wat kleine details na. Dit zorgde ervoor dat we sinds januari 2016 kinderen kunnen ontvangen in het internaat. Dankzij het stromend water en de nieuwe sanitaire voorzieningen genieten de kinderen van hun verblijf op de school. Deze luxe hebben velen van hen thuis immers niet. Daarnaast zijn ze niet langer uren per dag onderweg van en naar school en hoeven ze niet meer te werken op de plantages van hun ouders. Dit geeft hen de tijd om huiswerk te maken, te studeren maar vooral om te spelen en gewoon kind te kunnen zijn. Dit geeft ons een enorme vreugde!