Sanitair

Bij de bouw van onze slaapzalen hebben we ook een sanitaire ruimte voorzien. Deze toiletten en douches mogen enkel gebruikt worden door de kinderen die op internaat verblijven. Dit is voornamelijk om te snelle slijtage te vermijden maar ook omdat de sanitaire blok niet toereikend is voor alle kinderen die momenteel naar school komen.

Voor de dagstudenten was er aanvankelijk een toilettenblok voorzien. Deze houten constructie had een vloer met gaten waaronder een grote put lag. Een soort van primitieve hurktoiletten dus. De blok was verdeeld in drie gescheiden stukken, één voor jongens, één voor meisjes en één voor leerkrachten. De houten vloer moest regelmatig vervangen worden omdat de balken telkens opnieuw beginnen te rotten. Ook was dit niet meteen hygiënisch te noemen. Vooral de kleinere kinderen durven de gaten wel eens te missen wanneer ze hun behoefte doen. Om nog maar te zwijgen van de geur die uit deze toiletten kwam. Het was tijd voor een deftig, hygiënisch, gemakkelijk te reinigen toilet!

Een eerste stap hierin hebben we begin 2017 genomen door aan twee kanten van het schooldomein urinoirs te voorzien voor onze jongens. Deze werden volledig betegeld zodat ze gemakkelijk afgewassen kunnen worden. De houten toiletten hoeven zo al een pak minder gebruikt te worden.

Eind 2018 startte de bouw van het nieuwe sanitair gebouw. Dit liep zeker niet van een leien dakje. De muur van de septische put stortte helaas in door grondverzakkingen. We moesten deze dus opnieuw zetten en dan de grond aanvullen met rood zand. Daarna een hele poos wachten zodat het zand goed zou zakken en opnieuw bijvullen. Dit tijdrovende proces zorgde voor flink wat vertraging. In maart 2019 konden we de bouwwerken hervatten. Maar ook dan vlotte het niet zoals we wilden, dit voornamelijk omdat het regenseizoen eraan kwam tegen de tijd onze ruwbouw er stond. Het werd opnieuw wachten. En toen werden we helaas getroffen door de Covid-19 pandemie. Door de strenge overheidsmaatregelen was het onmogelijk aannemers te laten verder werken. Ook had deze pandemie een grote impact op de prijzen van bouwmaterialen en werkvolk. De oorspronkelijke kostenraming was al snel onhaalbaar geworden, er was nood aan nieuwe centen. Gelukkig konden we hiervoor rekenen op een aantal donateurs. Eind 2021 was het dan eindelijk zo ver! Onze bouw was klaar! De Franse toiletten werden aangesloten op het water, de muren werden betegeld langs binnen en geverfd langs buiten!