Plantage

In 2017 kochten we een nieuw stuk grond aan voor de school. Deze grond bevindt zich vlak naast de oude en loopt helemaal tot tegen de straat. De bedoeling was aanvankelijk de optie tot uitbouw van onze school veilig te stellen en daarnaast onze school te kunnen afsluiten vanaf de straatkant zodat er geen auto’s of ander verkeer meer op onze speelplaats kon rijden.

Al snel kwamen echter de plannen om met deze grond ook iets productief te doen. Het leek ons een goed idee om deze grond te gaan bewerken om er gewassen op te kunnen zetten. Dit uiteraard in functie van de zelfredzaamheid. Met de verkoop van de gewassen, kunnen ze dan zelf wat verdienen.

Ons experiment begon in 2018 met mais. Dit bracht ons niet genoeg op vonden we. Hierop volgde enkele andere experimenten zoals de lokale Yam en wat groentjes voor eigen gebruik. Ook dit was nog niet voldoende. We besloten dus ook plantain (bakbananen) en cacaobomen te planten. De bakbananen leverden op korte termijn best wat vruchten op. De cacaobomen waren eerder een lange termijn investering daar ze minimum 5 jaar moeten groeien voor ze echt vruchten opbrengen.

Eind 2021 gingen we nog een stap verder! We legden een groentetuin op grotere schaal aan en we mikten vooral op oogsten tijdens de drogere maanden omdat dan de opbrengsten het grootste zijn. We zorgden dus voor een klein irrigatiesysteem om dit ook waar te kunnen maken. Onze eerste grote oogst tomaten was een feit! We kunnen zeker nog bijleren wat het boeren betreft, maar we zijn alvast vertrokken. Eind 2022 zagen we het alvast een beetje groter en hebben we onze groetentuin groter gemaakt.

Aangezien we nog zoekende zijn in de gewassen en ons irrigatiesysteem nog niet optimaal is, kunnen we steeds centjes gebruiken om dit te optimaliseren. Met de huidige economische crisis zijn de prijzen voor de nodige zaden, onderhoudsproducten,.. enkel maar gestegen.