Schoolbus

Bij de opening van de school in 2010 beschikte de school over een busje dat nog amper die naam waardig was. Zolang het reed en er nog niet veel kinderen opgehaald moesten worden waren we toch blij met wat we hadden. Na ongeveer twee jaar voldeed dit busje niet meer om alle kinderen tijdig op school te krijgen. Gelukkig hadden we toen al wat geld kunnen sparen en mede door de hulp van een Amerikaanse vrijwilligster slaagden we er in een tweede, oud busje bij te kopen. De “nieuwe”, blauwe bus was gelukkig nog in een veel betere staat als de eerste.

Door de enorm slechte wegen in Ghana duurde het echter niet lang vooraleer het eerste busje helemaal klaar was voor de schrootberg. Het idee kwam  al snel om een nieuwe, degelijke bus te kopen. Dit keer geen afdankertje maar een deftige bus die lang mee zou kunnen. Alles met vier wielen kost echter veel geld in Ghana, een auto is dan ook een echt luxeproduct. We wilden ook absoluut vermijden dat we met de nieuwe bus dagelijks over de heel slechte weg richting de afgelegen dorpen zouden moeten rijden. Dit zou de staat van de nieuwe bus immers snel achteruit laten gaan.

Gelukkig waren we ondertussen ook bezig met het bouwen van een internaat. Hieruit kwam de beslissing dat alle kinderen uit de dorpen gelegen op de slechtste weg sowieso op de school zouden verblijven. Met dit idee in gedachten begonnen het sparen en de zoektocht naar een nieuwe bus. Terwijl we hiermee bezig waren werd de staat van de blauwe bus elke dag slechter. Regelmatig stond de bus in panne en geraakten de kinderen niet op school. De kosten aan reparaties of het huren van een andere bus liepen dan ook hoog op. We besloten dan ook geen overbodige kosten meer te doen aan de blauwe bus en deze zo snel mogelijk te verkopen. Eén bus bleek voldoende door de komst van het internaat.

Eind 2016 konden we dan eindelijk een nieuwe bus kopen. Een tweedehands bestelbus, recht van de boot die nog nooit Afrikaanse wegen van dichtbij had gezien. Dit leek ons een ideale keuze. De bestelwagen werd omgebouwd tot een echte schoolbus en kon al snel de baan op met onze kinderen. Deze bus is van goede kwaliteit wat niet alleen het comfort verhoogd maar ook de veiligheid. De aanwerving van een nieuwe chauffeur die heel goed weet hoe hij veilig en voorzichtig over de Ghanese wegen moet rijden zijn was de kers op de taart! We hopen dan ook dat deze bus heel lang mee kan.